MİMARHANE ÖĞRENCİ PROJELERİ  ÖDÜLLÜ SEÇKİSİ- 2024

Sorular & Cevaplar

Seçki kapsamında  sorulan sorulara verilen cevaplar aşağıdadır.

SORU 1: 2023 Güz ve 2024 Bahar dönemine ait yarışma projeleri Seçki 2024’e başvuru için uygun mudur?

CEVAP: Seçki 2024’e, yarışma projeleri kabul edilmemektedir. Seçki’ye sadece Türkiye’deki mimarlık bölümlerinin atölye (stüdyo/proje) derslerinde yapılan projelerle başvuru alınmaktadır.

SORU 2: Paftaların içeriğine biz mi karar vereceğiz? Örneğin, analiz paftası olmalı mı? İçeriği nasıl sunmalıyız?

CEVAP: Paftalarınızı projenizi en iyi şekilde anlatacak biçimde tasarlayabilirsiniz. Açıklama metni en fazla 1 sayfa, proje paftaları ise en fazla 4 pafta olacak şekilde hazırlanmalı ve tüm belgeler tek bir PDF dosyası olarak yüklenmelidir. Pafta tasarımıyla ilgili daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

SORU 3: Başvuru paftalarını nasıl yükleyeceğiz?

CEVAP: Tüm başvurular, www.mimarhane.org/secki2024 adresindeki link üzerinden çevrimiçi olarak kabul edilecektir. Başvuru Formu alanından başvuru yapabilirsiniz.

SORU 4: Bahar dönemindeki projem derste eksiklikler nedeniyle geçersiz sayıldı. Bu proje ile Seçki’ye katılabilir miyim?

CEVAP: Geçersiz sayılan bir proje ile Seçki’ye katılımı uygun değildir.

SORU 5: Pafta tasarımında başlık ve logo standartlarını korumak zorunda mıyız? Kendi metinlerimi istediğim boyutta kullanabilir miyim?

CEVAP: Pafta tasarımını Seçki 2024 formatına uygun olarak düzenlemeniz gerekiyor. Paftalardaki başlık ve logolar standartlara uygun olmalıdır. Kendi metinlerinizi istediğiniz boyutta kullanabilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

SORU 6: Ortak yapılan bir projeyle katılabilir miyiz? Ayrıca, hem kendi projemle hem de ortak bir projeyle başvurabilir miyim?

CEVAP: Evet, her katılımcı en fazla iki projeyle başvuruda bulunabilir.  Başvurulan iki proje için farklı rumuzlar kullanmalısınız. Eğer bir proje 2 kişi tarafından tasarlanıp teslim edildiyse, Seçki’de ortak katılım olabilir ve ödül paylaştırılacaktır. Seçki’ye tek bir proje olarak başvurmalısınız.

SORU 7: Proje açıklama metni, pafta boyutunda mı olmalı yoksa A4 boyutunda mı? Bu metni paftalara yerleştirebilir miyim?

CEVAP: Açıklama metni, 250-500 kelime arasında bir A4’e sığacak şekilde olmalı ve proje paftalarıyla birlikte tek bir PDF dosyası olarak sunulmalıdır. Açıklama metni için sayfa/pafta boyutu sizin tercihinizdir. Açıklama metni en fazla 1  sayfa, proje paftaları ise en fazla 4 pafta olacak şekilde hazırlanmalı ve tüm belgeler tek bir PDF dosyası olarak yüklenmelidir.

SORU 8: Projemde render yerine maket kullanabilir miyim?

CEVAP: Proje sunum ve jüriye anlatma yöntemleri sizin tercihinize bağlıdır. Render gibi ifade teknikleri jüriye projeyi ifade etme tekniği  olarak tercih edebilirsiniz ancak Seçki’ye bir katılım şartı değildir. Tasarımlarınızı birçok ifade tekniği ile anlatma tercihi size bağlıdır.

SORU 9: Bu yarışma Türkiye’de mimarlık eğitimi gören uluslararası öğrencilere açık mı?

CEVAP: Evet, yarışma Türkiye’de Mimarlık Lisans Programı (Bs.Arch) eğitimi gören uluslararası öğrencilere açıktır.

SORU 10: 2022-2023 Güz veya Bahar döneminde yapılmış projeler Seçki’ye katılabilir mi?

CEVAP: Hayır, 2022-2023 Güz ve Bahar dönemlerinde de yapılan projelerle geçen sene Sçeki’ye katıldığı için bu seneki Seçki’ye kabul edilmiyor.

SORU 11: Plan ve kesitlerin ölçeği ne olmalıdır? Ölçeksiz yerleştirmek sorun olur mu?

CEVAP: Tüm teknik çizimlerin ölçekli olması gerekmektedir. Çizimlerin açık ve anlaşılır olması kaydıyla ölçeği siz belirleyebilirsiniz.

SORU 12: Paftalar İngilizce olabilir mi?

CEVAP: Paftalar, proje dersinizin diline uygun olarak hazırlanmalıdır. Proje dersiniz İngilizce ise paftalar İngilizce, Türkçe ise Türkçe olabilir.

SORU 13: Projemde eksik olan 3 boyutlu diyagramları tamamlayıp gönderebilir miyim?

CEVAP: Projelerinizde tasarıma etki eden kapsamlı değişiklikler jüri tarafından kabul edilmemektedir. 3 boyutlu diyagramlar grafik anlatım öğeleri olduğu için ifade tekniğidir ve seçkiye kabul edilebilir, ancak projeyi Seçki formatına uygun halde sunulabilir. Bu konuda daha fazla bilgi almak için önceki senelerin teslim edilen paftalarına bakabilirsiniz.

SORU 14: Diploma projesi ile katılabilir miyim? Danışman hoca kısmına ne yazmalıyım?

CEVAP: Evet, diploma projesi ile başvuru yapabilirsiniz. Danışman hoca kısmına “diploma projesi” yazmamızı rica ederiz.

SORU 15: 2023 Güz ve 2024 Bahar döneminde yapılan bir proje ile Seçki’ye katılabilir miyim? Okulumda tek pafta sınırı vardı, bu sınırı aşabilir miyim?

CEVAP: Evet, 2023 Güz ve 2024 Bahar dönemlerinde yapılan projelerle Seçki’ye katılabilirsiniz. Pafta sayısı, Seçki’ye uygun hale getirilebilir, ancak projede büyük farklılıklar olmamalıdır.

SORU 16: Yüksek lisans projemle yarışmaya katılabilir miyim?

CEVAP: Seçki, yüksek lisans öğrencilerine açık değildir. Başvurular, 2., 3., ve 4. sınıf atölye derslerinde üretilmiş mimari projelerle sınırlıdır.

SORU 17: Projemde bazı tasarım değişiklikleri yapabilir miyim? Örneğin, üst örtü tasarımını değiştirmek istiyorum.

CEVAP:  Projelerinizde tasarıma etki eden değişiklikler jüri tarafından kabul edilmemektedir. Üst örtü tasarım değişikliği bu kapsamdadır.  Projenizde yapabileceğiniz değişiklikler tasarımı ifade etmekte eksik kalan ifadeler değiştirilebilir ve eksik çizimler tamamlanabilir ve projeyi daha iyi anlatmak için yeni ifade yöntemleri geliştirilebilir. Ancak, mekân kurgusu, planimetrik düzen ve kütlesel etkiyi değiştirecek değişikliklerden kaçınılmalıdır. Bu üç unsuru güçlendirecek detay çözümleri, malzeme ve doku arayışlarına ise gidebilirsiniz.