MİMAR(H)ANE OYUNLAR
Hazırlayan : Melike Öztürk
Oyun ve öğrenme arasındaki ilişki bebek ve çocuk eğitiminin uzun zamandır gündeminde. Gençler ve yetişkinlerin apaşikar olan oyun sevdası ise görmezden geliniyor.
Sahi, hep masa başında oturarak ve bir şeyler okuyarak öğrenmek zorunda mıyız?
Biz ilk olarak 2018 Güz döneminde, Mimarhane’nin öğrencileriyle bir oyun kurmayı denedik. Aklımızda yaygın oyunlardan Tabu vardı. Mimari terimler üzerinden tabu kartları oluşturmaya çalışacaktık. Kısa süre baktıkları bir yapının serbest el eskizini çizdirmek ve yakın mimarlık tarihinin popüler yapıları üzerinden kısa münazara oturumları yapmak da aklımızdaki diğer fikirlerdi. Bu denemelerle ilgili materyalleri ve tecrübeleri sizlerin de kullanıp geliştirebilmesi için kullanımınıza açmaya karar verdik. Faydalı olması temennisiyle…
Oyun 1- MİMARIN TABUSU
İlk oyun için Google e-tablolar üzerinden basitçe tabu kartları oluşturduk.
Mimar, mimari terim ve yapı olmak üzere üç kategoride toplam 30 kart, her bir kart için de beşer adet yasaklı kelime tanımladık.
Karşımızdaki öğrenci grubunun bilgi dağarcığını bilemeyeceğimiz için ne çok popüler ve kolay ne de çok detaylı veya duyulmamış olmamasına dikkat ettik, ortalama bir çizgi tutturmaya çalıştık.
Ekteki dosyayı indirip A4 kağıdına basarak kendi kartlarınızı oluşturabilir, içeriklerde değişiklik yapabilir veya kartlardan ilhamla yenilerini üretebilirsiniz. Tabu’nun nasıl oynandığını zaten biliyorsunuz, iyi eğlenceler!
Oyun 2- MİMARIN TARAFI
Oyunları hazırlarken bir isim düşünmemiştik ama hadi bu oyuna da “Mimarın Tarafı” diyelim.
Dersten önce oyunu hazırlayan ekip Google slaytlar üzerinden çağdaş mimarlık tarihi derslerinde ya da proje stüdyolarında çokça bahsi geçen bazı yapılar hakkında 4-5 slaytlık basit tanıtım sunumları hazırladı.
Yapıları sunumlar eşliğinde kısaca tanıttıktan sonra, 2’şer kişilik olumlu eleştiri ve olumsuz eleştiri grupları oluşturduk, 1 kişiyi de hakem seçtik.
Sonrası bildiğiniz münazara. Kazanan tarafı hakem seçti. Biz sadece kazanana ödülü verdik.
Dilerseniz dosyadaki yapılar üzerinden, dilerseniz benzer formatta yeni yapılar ekleyerek arkadaşlarınızla düşünme egzersizleri yapabilirsiniz.
Oyun 3- MİMARIN GÖZÜ
3. Oyuna ise Mimarın Gözü adını verelim.
2. Oyunda başlayan Münazara devam ederken sıra OMA’nın CCTV binasına geldi. Yapıyı diğer yapılarda olduğu gibi birkaç slaytta anlattık ve sunumu bitirdik.
Oyunun devamı olarak bu kez münazara gruplarını oluşturmak yerine tüm öğrencilerden yapının hatırladıkları kadarıyla bir eskizini üretmelerini istedik.
Münazara oturumunun sonundaki süprizli CCTV Binası sorusu sayesinde oyun içinde oyun yapmış olduk ve ders çok daha keyifli hale geldi. Herkes münazaraya odaklanmışken zihinler kadar eller de çalışsın istiyorsanız, böyle akılda kalıcı biçimi olan bir binayı serinin sonuna ekleyebilirsiniz.
Derste Kullanılan Üç Oyuna ait Sunum Dosyası (indirme bağlantısı) 7mb
Mimarlığı oyunla öğrenme konusunda bizim ilk aklımıza gelenler ve yapabildiklerimiz bunlardı. Kullanmak, üzerine bişeyler koymak ve yeniden üretmek isteyenlerin kullanımına memnuniyetle sunulur.
Keyifli öğrenmeler, oyunlu düşünceler dileriz.
Mimar(h)ane Oyunlar bölümünün gelişimine katkı sağlamak ister misiniz ?
Sizin de oynadığınız mimari oyunlar var mı? Oyunların oynanış biçimini metne dökmeniz, oyun esnasında kullanılan materyal ve dökümanlarla birlikte bize yollamanız halinde Mimarhane Blogda sizin adınızla yayınlayabiliriz. Katkılarınızı bekliyoruz.
—
MİMARHANE
[st_tag_cloud]