Friendship Hospital Satkhira/ Kashef Chowdhury / URBANA
Hazırlayan : Azade Hocagil
- Mimarlar: Kashef Chowdhury / URBANA
- Alan: 3387 m²
- Yıl: 2018
- Yer: BangladeşTropikal kumsalları ve zengin ormanlarıyla etkileyici bir doğaya sahip olan Bangladeş’ te
suptropikal muson iklimi görülmektedir. Yılda altı mevsimin yaşandığı bu ülke de yoğun muson yağmurları,seller, kuraklık ve kasırgalar gibi doğal afetler yaşanabilmektedir.
2016 yılında büyük bir kasırgadan sonra etkilenen kırsal alanda bir hayırsever hastane yapımı için Friendship kurumuna bir arazi bağışlanmıştır. Dostluk Hastanesi Satkhira’da bu amaçla kırsal alanda kamıştan yapılmış evler arsına kurulan 80 yataklı bir hastane. Hastanenin bulunduğu kampüs akarsuları bol Bengal arazisinden ilham almış, çevre peyzaj ile uyum içerisindedir.
Dostluk Hastanesi belleğimizdeki hastane kavramından farklı ve orijinal bir yapı olarak planlanmıştır. Hastane formu ve kullanılan yapılar sayesinde doğal ve doğadan bir parça haline gelmiştir.
Hastanelerin karanlık ve karamsar havasının aksine burada tamamen aydınlık bir alan oluşturulmuştur. Avlunun tüm özellikleri hastanede kullanılmıştır. Avlu servisleri birbirine bağlarken aynı zamanda doğal gün ışığının ve doğal havalandırmanın servislere nüfus etmesini de sağlamaktadır. Ameliyathaneler gibi yapay havalandırmanın olduğu alanlar ise rüzgâr almayan yerlerde konumlandırılmışlardır.
Hastane, sürekliliği bozulmayan bir formda planlanmıştır. Ancak o süreklilik kendi içerisinde açılanmalar yaparak kendine ait avlular oluşturmuş ve tüm birimler geniş açıklıklarla avluya çıkmaktadır. Yatan hastaların ve ayakta tedavi edilenlerin olduğu alanların ayrılması amacıyla görsel devamlılığın sağlandığı ancak geçişi kısıtlayan bir bariyer olarak kanal kullanılmıştır. Yağmur sularını biriktirip sudan tasarruf etmeyi amaçlayan kanalla aynı zamanda suyun psikolojiyi rahatlatıcı ve dinginleştirici özelliğinden de faydalanılmıştır. Kanalın iki ucuna, zemin suyu kullanılamadığı için oldukça değerli olan yağmur suyunu depolayan iki tank yerleştirilmiştir.
Hastanenin cephesinde; çevredeki evlerle uyumu bozmayacak şekilde, doğal ve dönüştürülebilir malzeme olan tuğla kullanılmıştır. Tuğla ses yalıtımının yanı sıra doğal yaşam dengesini de güçlendirmektedir.
Bölgenin en sık görülen afetlerinden olan kasırgaların sıklıkla yüksek binalara ve en çok da binaların çatılarına zarar verdiği bilgisinden yola çıkarak kasırgalardan etkilenmemesi için hastane tek katlı bir formda yapılmış ve düz bir çatı kullanılmıştır.
Yapı tüm bu özellikleriyle mimarlığın estetik ve kullanışlılık ilkesini ortay koyan kıymetli bir eser olma niteliği taşımaktadır.
Kaynakça:
https://www.archdaily.com/926305/friendship-hospital-satkhira-kashef-chowdhury-urbana
https://www.arkitera.com/haber/bengalin-cografi-kosullarina-gore-sekillenen-bir-hastane/
Mimarhane 3. Sınıf Öğrencisi Azade HOCAGİL