YUVA:ATÖLYE
Yuva,tanımını herkesin kendi deneyim ve hisleriyle oluşturabileceği,evden öte, telaffuzunda dahi hatırlattığı duygulara alıp götüren, fiziksel mekandan öte duygusal bir mekanı tanımlayan bir kavram. Çocuklar için çıktığımız yolculuğa, onlara en tanıdık olduğunu düşündüğümüz yuva kavramıyla giriş yaptık.
Gerçekleşen ilk çevrimiçi atölyede de çocuklara sorulan yuva nedir? sorusuna gelen cevaplar onların dünyasında da bu kavramın aile,anne, baba, ev, barınmak, sevdikleri hayvanlar, hayvanların yuvaları gibi karşılığının olduğunu gösterdi. Atölye devamında ise Carson Ellis’in yazdığı Home kitabından kırsaldaki ev ,denizciye yuva olan bir gemi,bir kızılderili çadırı, yeraltında ev gibi çok çeşitli canlılara yuva olan örnekler çocuklarla konuşuldu.
Tabiatın da aslında tüm canlılara yuva olduğunu söyleyen çocuklarla yuvalarını usta bir mimarlıkla inşa eden arı,termit, köstebek,dokumacı kuşlar, kunduz gibi hayvanların yuvalarını nasıl ve neden bu şekilde inşa ettiklerini konuştuk. Atölye sonunda ise sevdikleri bir oyuncaklarına yuva çizmeleri istenen çocuklarımızın ellerinden birbirinden özgün ve eğlenceli çalışmaları ortaya çıktı.
4-6 ve 6-8 yaş olmak üzere iki farklı yaş grubuyla deneyimlediğimiz atölyelerde aynı içerik kullanılmıştır
6-8 Yaş ile Atölye Çalışması
Konu: YUVA
Süre: 40 dk
MATERYALLER
Çocuklar için:
• Sevdikleri bir oyuncak
• Boya kalemleri ve kağıt
Yürütücü için:
• Hayvanların yuvalarına dair görsel materyaller (2-3 farklı hayvana ait ilginç yuva örneği)
• Farklı yaşam alanlarını gösteren bir kitap, dergi gibi görsel materyaller
Atölye başlangıcında katılımcı çocuklarla kendi yaşam alanları hakkında konuşulur ve bunlara dair sorular sorularak çocukların kendi alanlarını sorgulamaları, farketmeleri sağlanır.
Bazı kolaylaştırıcı sorular:
• Nasıl bir yerde yaşıyorsun?
• Bu evde sana ait olan seyler nelerdir?
• En çok ne ile ilgilenmekten, odanda neyi bulundurmaktan hoşlanıyorsun?
• İlgi alanı bilinen çocuklara, “bu bu şeyle ilgilenmeyi sevdiğin için senin yuvanda buna ait materyaller daha çok değil mi?”
Bu şekilde sorularla çocuklara herhangi bir ev ile ona ait yuva arasındaki farkları farketmeleri için düşünme alanı açılır.
Bu bölüm sonrasında hayvanların farklı ve kendi ihtiyaçlarına yönelik kurgulayıp yaptığı yuvalarından örnekler, görsellerle desteklenerek çocuklara sunulur. Biz yürüttüğümüz atölyede giriş metninde de belirttiğimiz gibi termit, kunduz, dokumacı kuşlar ve köstebek yuvalarını inceledik. Bu aşamada çocukların katılımıyla karşılıklı olarak tartışma sürdürülür ve akışa göre bu meseleye dair süreç toparlanır.
Son tartışma süreci farklı kültürlerin, coğrafyaların ve yaşam stillerinin evleri üzerinden yürütülür. Bu noktada Mimarhane Çocuk olarak Carson Ellis’e ait Home kitabı üzerinden konuyu toparlamayı tercih ettik. Çocuklarla görsellerde yer alan farklı tarzda evler hakkında interaktif bir okuma sürecini geçirip, sonrasında onlara hangi evi ilginç bulduklarını, hangisini daha önce gördüklerini v.b sorarak, görselleri biraz daha didiklemeleri için alan açmış olduk. Kitap ile ilgili olarak not düşmek gerekirse; bazı sayfaları çocukların yaşına, ortama, kültürümüze uygunluğuna göre tartarak göstermemeyi tercih ettik. Bu yürütücünün elbetteki insiyatifindedir, değerlendirilebilir.
En son uygulama aşamasında, çocukların yanlarında bulunan en sevdikleri oyuncakları için atölye boyunca üzerinde konuşulan ihtiyaçlar, imkanlar, kültürler, evi “yuva” yapan detaylar üzerinden bir “yuva” tasarlamaları ve bunu görselleştirmeleri istenmiştir.
Keyifli çalışmalar 🙂
Atölye esnasında çocuklarla paylaştığımız hayvanlar ve yuvaları hakkında detaylı bilgiye Evlerini Tasarlayan Mimar Hayvanlar başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.